På Smedbakken sykehjem i Fredrikstad står faglig utvikling sentralt i hverdagen. Her handler læring ikke bare om å oppfylle krav, men om å skape en tryggere og bedre omsorg for beboerne.
Glaiza May Pagayanan og Helaleh Rezaeyan, fagutviklingssykepleierne på Smedbakken, brenner for faglig utvikling. Men de vet også at læring ikke skjer av seg selv. Derfor har de, sammen med avdelingslederne, skapt et miljø der kompetanse ikke bare er et krav – men en naturlig del av arbeidshverdagen.
Gjennom Fredrikstad kommunes kompetansehjul har sykehjemmet satt læring i system. Hver måned fordeles relevante kurs fra Veilederen.no, skreddersydd for hverdagen på sykehjemmet. Noen kurs tas digitalt, andre gjennomføres som fysisk undervisning – alltid med fleksibilitet i fokus.
Helaleh følger opp med at for noen betyr det å ta kurs hjemme og da får de avspasering, slik at de kan gå f.eks. 30 minutter før en vakt om det er mulig i forhold til bemanning. Det bidrar til at læring ikke blir en ekstra byrde, men en ressurs.
På Smedbakken er det ingen tvil: Uten engasjerte ledere, ingen vellykket kompetanseutvikling. Avdelingslederne sørger for at ansatte får tid til å ta kurs, følger opp hvem som trenger en påminnelse, og gir rom for utvikling. Påminnelse gis enten via jobb e-post eller under medarbeidersamtaler med avdelingsledere.
På vaktrommene henger plakater med «månedens kurs». I turnusprogrammet GAT settes opplæringen inn som en naturlig del av arbeidsdagen. Læring skjer ikke bare når man «må», men fordi det oppleves meningsfullt.
For Smedbakken handler kompetanse ikke bare om fag. Det handler om menneskene som hver dag møter noen av samfunnets mest sårbare. Det handler om å skape trygghet, verdighet og omsorg – med kunnskap som verktøy.
Smedbakken har lykkes med å integrere kompetanseutvikling i arbeidshverdagen. Her er deres tips til andre sykehjem og kommuner:
Ved å ta i bruk disse grepene kan flere sykehjem bygge en sterkere læringskultur og sikre at ansatte alltid er faglig oppdatert.