I denne artikkelen ser vi på hvilke situasjoner ansatte kan gripe inn fysisk mot elever med hjemmel i opplæringslova § 13-4.
Fra 1. august 2024 gjaldt nye regler for når ansatte i skolen kan bruke fysisk makt mot elever. Tidligere har opplæringsloven og privatskoleloven ikke hatt klare regler om dette. De nye reglene gir et tydeligere rettslig grunnlag og skal sikre at fysiske inngrep kun brukes i spesifikke situasjoner og som en siste utvei.
Hør podkast: Rettighetsbalansen: Når enkeltelever utfordrer skolemiljøet
Fra 1. august 2024 kan ansatte gripe inn fysisk dersom det er nødvendig for å avverge at en elev:
Det er foreslått en utvidelse av loven i Prop. 51 L (2024-2025), som kan tillate fysisk inngripen også dersom en elev:
Se opptak av webinaret som ble sendt 14.10.2024 om dette teamet med Lisbeth Storvik Jacobsen og Ingunn Wiig
I merknadene skriver departementet at i den grad det er mulig skal andre, mindre inngripende tiltak være forsøkt eller uansett vurdert. Vurderingen må bero på kunnskap om og erfaring med slike situasjoner og den enkelte eleven, herunder om eleven har en funksjonsnedsettelse eller andre utfordringer.
Hør podkast: Hva er egentlig et trygt og godt skolemiljø?
Målet med reglene er å skape en trygg skole der fysisk makt kun brukes i unntakstilfeller. Skolene har samtidig en plikt til å forebygge situasjoner der fysisk inngripen kan bli nødvendig. Alle fysiske inngrep skal meldes og dokumenteres.
Reglene gjelder for grunnskoler, videregående skoler, skolefritidsordninger og leksehjelp, men ikke for lærebedrifter eller voksenopplæring.
Har du spørsmål om de nye reglene? Ta kontakt med skolen din for mer informasjon.
Hør podkast: Hva gjør skolene som får gode løsninger på mobbesaker?