I denne artikkelen ser vi nærmere på den nye regelen i opplæringslova § 13-5 om meldeplikt og dokumentasjon etter fysiske inngrep.
Viktig merknad
Denne artikkelen inneholder flere lenker som kun kunder med tilgang til Veilederen har mulighet til å se.
Meldeplikt etter fysiske inngrep
Opplæringslova § 13-5 første ledd, 1. og 2. punktum:
Ein tilsett som har nytta fysiske inngrep etter § 13-4, skal melde frå om det til rektor. Rektor skal melde frå til foreldra til eleven.
Når det er grepet inn fysisk overfor en elev skal den ansatte melde fra om dette til rektor.
- Den ansatte kan melde fra både skriftlig og muntlig - det er ikke satt noen formkrav.
Selv om skolen har en generell informasjonsplikt til foreldrene etter oppll § 10-8, så mener departementet at det er viktig med en konkret plikt til å melde fra om fysisk inngripen. Det er derfor tatt inn at rektor skal melde fra til elevens foreldre eller den eller de personene som har foreldreansvar for eleven. Det går fram av bestemmelsens merknad at rektor kan delegere oppgaven med å melde fra om inngrep, men ikke ansvaret for at meldinger blir gitt i tråd med regelverket.
- Rektor eller den som har fått oppgaven delegert, kan melde fra både skriftlig og muntlig - det er ikke satt noen formkrav.
Det er anledning til å avtale en annen rapporteringsfrekvens med foreldrene. I forarbeidene skriver departementet at "dersom inngrepet er beskrevet i en aktivitetsplan eller et vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring, er det ikke plikt til å melde fra om hver enkelt hendelse dersom foreldrene samtykker til en annen rapporteringsfrekvens. I slike tilfeller må planen eller vedtaket fastsette hvor ofte foreldrene skal få informasjon om inngrepene som er gjort."
Skolen og foreldrene kan altså avtale at foreldrene ikke skal ha melding ved hvert enkelt tilfelle. Det må da klart avtales hvor ofte foreldrene ønsker å motta rapport om fysiske inngrep mot eleven.
Foreldrene kan også når som helst be om informasjon etter de vanlige reglene om skolens informasjonsplikt.
Les også: Når kan ansatte gripe inn fysisk mot elever
Meldeplikt ved flere eller særlig alvorlige fysiske inngrep
Opplæringslova § 13-5 første ledd, 3. punktum:
Dersom det er nytta fysiske inngrep mot den same eleven fleire gonger, eller inngrepet er særleg alvorleg, skal rektor melde frå til kommunen eller fylkeskommunen.
Rektor skal melde fra til kommunen eller fylkeskommunen hvis det gjøres fysiske inngrep mot en elev flere ganger, eller hvis inngrepet er særlig alvorlig.
Med "flere ganger" menes mer enn ett tilfelle med nær tidsmessig eller tematisk sammenheng. Normalt innenfor samme skoleår, eller hvis problemet fortsetter, for eksempel mot slutten av et skoleår og deretter i begynnelsen av neste.
Et tilfelle på første trinn og et nytt på fjerde trinn, som ikke har sammenheng, regnes ikke som "flere ganger".
Hva som regnes som "særlig alvorlig" må vurderes konkret ut fra hvor inngripende handlingen var, skadepotensialet i situasjonen og elevens reaksjon. I forarbeidene skriver departementet at terskelen "særlig alvorlig» best kommuniserer at all bruk av fysisk inngripen er alvorlig samtidig som ikke alle saker skal videreformidles."
Formålet med meldeplikten er at skoleeier skal kunne følge opp skolenes arbeid med å forebygge situasjoner som innebærer bruk av fysisk inngripen.
Dokumentasjonsplikten
Opplæringslova § 13-5 andre ledd:
Skolen skal dokumentere alle fysiske inngrep med ei kort omtale av hendinga, inngrepet som vart gjort, og eleven sitt syn på saka.
Selv om skolen har dokumentasjonsplikt etter reglene om skolemiljø, mener departementet at det er viktig med egen regel for å sikre at fysiske inngrep blir dokumentert. Dette vil også sikre elevenes rettssikkerhet. Systematisk dokumentasjon er også viktig for å kunne avdekke risiko, og vurdere forebyggende tiltak. Andre ledd beskriver minimumskravene for hva som skal dokumenteres når en ansatt har grepet inn fysisk mot en elev. Dokumentasjonen skal inneholde
- en kort beskrivelse av hendelsen
- hvordan inngrepet ble utført og
- elevens syn på saken
Eleven er ikke forpliktet til å gi sitt syn, men skal få tilbud om det. Hvis eleven ikke ønsker å uttale seg, skal det noteres. En skriftlig melding til foreldrene eller rektor kan oppfylle dokumentasjonskravene dersom den ellers oppfyller kravene i andre ledd.
Tre nye paragrafer om fysiske inngrep
Opplæringslova har fått tre nye paragrafer om fysiske inngrep overfor elever, med bestemmelser om forebygging, fysiske inngrep og meldeplikt og dokumentasjon. Opplæringslova §§ 13-3, 13-4 og 13-5.
De nye bestemmelsene gjelder for grunnskoler, videregående skoler, skolefritidsordning og leksehjelp. Tilsvarende nye bestemmelser finner vi i privatskolelova §§ 3-10 a) til c).
Bestemmelsen gjelder ikke for lærebedrifter eller grunnskoleopplæring for voksne.
Les også: Skolens plikt til å forebygge fysiske inngrep mot elever.
Forarbeider og merknader
Prop 62 L (2023-2024) kapittel 4+Merknader til bestemmelsene
I Veilederens oppslagsverk Elev finner du et eget kapittel om fysiske inngrep for å avverge skade med mer.
Kunde av Veilederen?
Dette er en kortversjon. Full artikkel og oppdateringer er tilgjengelig for kunder av Veilederen.